Delat läge i Excel 2007, 2010 och 2013 spårar alla ändringar som görs i en arbetsbok och gör att upp till 256 användare i ett nätverk kan samarbeta samtidigt. Utan delat läge kan alla användare som öppnar en fil efter den första användaren öppna den bara i skrivskyddad läge. Att dela en arbetsbok begränsar emellertid Excel mycket tillgängliga funktioner, så stäng det av från fliken Granska för att återställa funktionaliteten när du är den enda personen som använder en fil.

Tablettdator med pennsiffror och diagram

Slå på eller av delat läge

Om du vill växla till delat läge klickar du på "Dela arbetsbok" och markerar eller avmarkerar kryssrutan "Tillåt ändringar ..." på fliken Redigering. Alternativt kan du ta bort en specifik användare från en delad arbetsbok genom att välja en användare på fliken Redigering och trycka på "Ta bort användare." Inaktivering av delat läge orsakar flera omedelbara ändringar av en arbetsbok, så innan du stänger av den, kontrollera effekterna för att se till att du är redo att stänga av delningen.

Effekter av att inaktivera delat läge

Så fort du stänger av delningen, förlorar alla andra användare möjligheten att spara ändringar, även om de fortfarande aktivt arbetar i en fil. Inaktivera delning raderar också ändringshistoriken, som håller register över alla ändringar. För att behålla denna historik, tryck på "Spåra ändringar" på fliken Granska och välj "Markera ändringar." Ställ in alternativet "När" på "Alla" och markera "Lista ändringar i ett nytt ark." Öppna det nya historikarket, välj hela listan med ändringar, kopiera den genom att trycka på "Ctrl-C", starta en ny arbetsbok och klistra in listan genom att trycka på "Ctrl-V." Som ett alternativ kan du spara en andra kopia av din arbetsbok och stänga av delningen i bara en version. Den här metoden säkerställer att du behåller både listan över ändringar och en kopia av boken där innehållet matchar dessa ändringar.

Nackdelar med delat läge

Trots fördelarna med det delade läget kan du och alla andra användare komma åt flera grundläggande funktioner i Excel genom att aktivera funktionen. Du kan till exempel inte slå samman eller dela celler, skapa tabeller, ta bort kalkylblad eller infoga objekt som bilder. Excel tar bort tillgängliga alternativ i delat läge, inklusive nästan hela Infoga-fliken. Genom att stänga av delat läge får du åtkomst till alla dessa funktioner. Som en lösning om du behöver dessa funktioner men har flera bidragsgivare kan du fortfarande redigera en arbetsbok på flera datorer även utan delat läge - bara inte samtidigt.

Flytta tillbaka och framåt

Om du behöver både delat läge och funktionerna inaktiverat av delat läge, men inte är oroliga för att spåra ändringshistoriken, slå på och stänga av delning efter behov. De flesta funktioner som är inaktiverade i delat läge fungerar bra så länge de finns i filen före delning - du kan bara inte ändra dem med den aktiverad. Om du till exempel lägger till en bild stänger du av delning, sätter in bilden och aktiverar delning igen. En viktig begränsning: du kan inte dela en arbetsbok som innehåller en tabell. För att ta bort en tabell utan att förlora data, högerklicka på tabellen, välj "Tabell" och klicka på "Konvertera till intervall."